Sophie Calle, Take Care of Yourself (2007). Bild: Saint Germain Bookshop.

Konst/Inspiration

Älskar, älskar inte

Konstens grävande i och bearbetande av den olyckliga kärleken är evig. Maria Johansson reflekterar över olycklig kärlek och sprickorna den skapar genom ett antal konstnärliga verk, och frågar sig hur vi kan skapa något vackert av kaoset och smärtan.

De fundersamma och sökande sidorna hos människan är ofta de mest spännande: sprickorna mer intressanta än de hela ytorna. Konsten har fördelen att kunna ägna sig åt just sprickorna; den har en förmåga att reflektera och spegla, stimulera, trösta och kanske hela. Med konsten kan vi skapa ordning i kaos, göra något vackert av något hemskt. Olycklig kärlek bearbetas oftare än något annat tema i konsten, och hur unika vi än känner oss när våra hjärtan såras verkar vi kunna åsamka andra samma djupa sår. 

När den franska konstnären och författaren Sophie Calle blev dumpad per brev sände hon sin älskares avskedsbrev till 107 personer. Hon bad dem analysera och kommentera brevet, vilket resulterade i verket Take Care Of Yourself. Verket, som bestod av brev, texter och video, visades på Venedigbiennalen 2007. Arbetet med projektet fungerade som en katarsis för Sophie Calle. Med sitt konstprojekt lyckades hon ersätta den förlorade älskaren och slapp därmed lida, samtidigt som hon förflyttade sig från den passiva offerrollen till en aktiv deltagare. Verket är både humoristiskt och självutlämnande och väcker frågor om vad kärlek egentligen är samt om behovet att bli sedd. Är kärlek helt enkelt att bli sedd? 

Ett annat exempel är Johann Wolfgang von Goethes Den unge Werthers lidande. Werther blir i romanen galet besatt av en äldre gift kvinna, men kärleken ledde till hans undergång. Goethe sägs ha blivit förvånad och skakad över den sympati hans läsare uttryckte för unge Werther, han sägs till och med ha ångrat att han skrev boken. Det påstås att romanen banade väg för en våg av självmord, men det är inte bevisat att så verkligen skedde. Goethes intention var att visa Werther som ett exempel på hur man inte ska göra – när alla val baseras på känslor blir man ett offer för känslorna. 

”Arbetet med projektet fungerade som en katarsis för Sophie Calle. Med sitt konstprojekt lyckades hon ersätta den förlorade älskaren och slapp därmed lida, samtidigt som hon förflyttade sig från den passiva offerrollen till en aktiv deltagare.”

Maria Johansson

Sophie Calle, Take Care of Yourself (2007). Bild: Paula Cooper Gallery 2009.

Sophie Calle, Take Care of Yourself (2007). Bild: Saint Germain Bookshop.

När Medea får veta att hennes man Jason övergivit henne för en yngre kvinna dödar hon som hämnd deras två söner. Medea offrade allt för Jason, och smärtan i att då bli sviken är lätt att förstå. Hur Medea inför sig själv kan rättfärdiga att döda sina barn är däremot närmast omöjligt att greppa. Hon tvekar inför tanken att hon kommer att sakna barnen och tycks då för en stund mänsklig. Men eftersom den skada hon åsamkar Jason genom att göra honom barnlös är så mycket värre, genomför hon ändå dåden. Det är möjligt att vi behöver Medea som mytologisk gestalt – någon som gestaltar vidden av den hämndlystnad som är svekets konsekvens. Frågan är varför gudarna inte straffar henne. Kan hennes handlingar försvaras med kvinnans brist på makt i det patriarkala samhället? För när Medea avbildas med sina döda barn i famnen avbildas hon som gudalikt upphöjd, och solguden Helios ger henne en guldvagn dragen av drakar att fly med.

Konstnären Marina Abramović dödar inga barn när hennes älskare och samarbetspartner Ulay lämnar henne för en annan kvinna. De har inga barn, däremot flera gemensamma konstverk. Den skugga som tycks vila över Abramović liv, konstnärskap och framförallt relationen till Ulay har en ödesmättad kraft lik Medea-myten. I konstverket The Lovers (1989) vandrar Marina och Ulay från varsin ände av Kinesiska muren för att mötas på mitten. När de möts där beslutar de sig för att avsluta sin kärleksrelation. Trots valet att skiljas fortsatte de att gå den avslutande vägen tillsammans, som planerat. Ulay beskriver avslutningen som att det för Marina blev för svårt att fortsätta promenaden ensam, medan det för Ulay var konfliktfritt att slutföra promenaden trots att de inte längre var “the lovers”. Det tycks som att det sker ett maktskifte dem emellan här. Som kvinna blir hon förnekad men hennes konst vill han fortfarande vara en del av. När han plötsligt dök upp vid hennes performance A Minute of Silence / The Artist is Present (2010) tycktes hela konstvärlden hålla andanUnder detta performance sitter Marina Abramović tyst en minut framför varje person som placerar sig i stolen mitt emot henne. Ulay dyker utan förvarning upp i strömmen av anonyma besökare och sätter sig på stolen mitt emot henne och möter hennes blick, och sakta fylls hennes ögon av tårar. Återigen gör han sig delaktig i hennes verk utan att hon kan påverka det. När man söker information om verket är det just den minuten mellan Marina och Ulay som mycket av dokumentationen av verket kretsar runt.

Författaren August Strindberg kallades av sin samtid för kvinnohataren. Om det var så talar det för att även han fått sitt hjärta krossat. Han sägs ha dragits till starka kvinnor som kan ha sett en karriärmässig fördel i valet av Strindberg som partner. Det sägs också att han hämtade mycket från sitt eget liv i sina böcker. En av hans dikter, Villemo, skriven till Harriet Bosse, dyker ofta upp i mina tankar. Den tycks varken hämndlysten eller hatisk utan andas snarare av besvikelse och underkastelse.

Villemo, Villemo,
vi gick du, gick du?
Min vilja, min tro
den fick du, fick du.

Hillevi, Hillevi,
din tro har du åter;
jag kan icke si
att du gråter, gråter.

Villemo, Villemo,
vad hör jag, hör jag?
En ann med dig bo?
Då dör jag, dör jag.

Relationen mellan Harriet Bosse och August Strindberg beskrivs av Strindbergkännare som att han hade svårt att släppa taget. Trots att Bosse drog sig undan slutade han inte hoppas förrän hon flyttade ihop med en annan man. Kanske hade Strindberg haft nytta av att läsa författaren Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande. Den berättar om Ester, som trots frustration och bakslag fortsätter hoppas att den otillgänglige Hugo till slut ska älska henne tillbaka. Ester ägnar år åt att nagelfara varje liten signal som kan ge henne hopp – fram till dess att allt rasar.

Vad gåtans lösning är kan vi bara spekulera om. Kanske handlar det att älska sig själv mer. Sorgen har sin tid, men så länge hjärtat kan slå kan andra saker hända. Och vem har sagt att just du kom till världen för att få lycka och solsken på färden?* 

Maria Johansson

*Från Så länge skutan kan gå av Evert Taube

Johann Wolfang von Goethes Den unge Werthers lidande, 1774.

Marina Abramović och Ulay i verket The Artist is Present 2010.

Medea i sin gyllene vagn, målad av Germán Hernández Amores.

Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande, 2013.

August Strindberg och Harriet Bosse, här i rollen som Indras dotter i Strindbergs Ett Drömspel, 1907. Bild: Wikimedia commons.

Visa alla artiklar inom Konst/Inspiration