Evelina Jonsson i ateljén på Konstakademien.
Konst/Utställning
Insektsinvastion på Konstakademien
Evelina Jonsson
Höljet
Konstakademien
2024.08.24–2024.10.05
Stockholm: Hur är din relation med våra fellow insektsvänner? Är du en krossare eller samlare, avståndstagare eller betraktare? Evelina Jonsson är helt klart det senare – i sin utställning Höljet på Konstakademien undersöker hon insekternas roll i vår förståelse om världen.
Ett stenkast från Sveriges riksdag och i en byggnad uppförd under 1630-talet ligger den – Kungliga Akademien för de fria konsterna, till vardags kallad Konstakademien. Den härstammar från 1700-talets första hälft, när byggnationen av Stockholms slott krävde en ritskola. I dag presenterar Konstakademien ett omfattande utställningsprogram, hyser ett fantastiskt bibliotek och administrerar ett flertal stipendier.
2023 tilldelades Evelina Jonsson Bernadottestipendiet. Utmärkelsen ger pengar och tillgång till en stor ateljé högst upp i huset. Nu är det dags för utställning och summering av året. Hur har hon haft det?
– Det har varit fantastiskt. Det bästa har varit att känna sig backad av en institution och att ha haft tid och plats att dyka ner i mitt projekt.
Den 24 augusti invigdes Höljet. I utställningsrummet presenteras en serie reliefer och assemblage, skulpturer som konstnären förklarar försöker föreställa sig ett alternativt system till entomologins namngivande och fastnålning av insekter i en rigid kunskapsordning – ett system som närmar sig insekterna utifrån en annan premiss och försöker synliggöra den på ett nytt sätt. Projektets andra del är ett textbaserat utforskande som i samband med utställningen publiceras i en bok i form av en längre essä.
Evelina Jonssons projekt tar avstamp i vårt möte med insekter och de olika impulser som den interaktionen kan utlösa hos oss, som att vilja krossa, samla in, fly från, namnge eller betrakta. Genom mötet har hon undersökt hur vi skapar förståelse för världen och hur den förståelsen, eller mentala modellen, både kan möjliggöra och begränsa oss från att se vad som faktiskt finns.
”I utställningsrummet presenteras en serie reliefer och assemblage, skulpturer som konstnären förklarar försöker föreställa sig ett alternativt system till entomologins namngivande och fastnålning av insekter i en rigid kunskapsordning – ett system som närmar sig insekterna utifrån en annan premiss och försöker synliggöra den på ett nytt sätt.”
Jenny Danielsson
Projektet består av två delar, där del två publiceras som en bok i form av en längre essä.
Hon förklarar att det är som hon har vistas i ett landskap mellan två kunskapsbegär, å ena sidan inom entomologins och taxonomin längtan efter klarhet och möjlighet att definiera vår kunskap. Å andra sidan – som i den ukrainsk-brasilianska författaren Clarice Lispectors bok Passionen enligt G.H., där huvudkaraktären genom ett möte med en kackerlacka ifrågasätter hela sin förståelse av vad det är att vara människa – ett slags mystisk upplevelse, både skräckinjagande och extatisk och som rör sig i det upplösta, skiftande och tvetydiga.
Under året som Bernadottestipendiat har Evelina haft två mentorer, båda ledamöter i Konstakademien: Catharina Gabrielsson, docent i arkitektur och lektor i stadsbyggnad vid Arkitekturskolan KTH och konstnären Klara Kristalova, som under senare år haft en imponerande internationell karriär. Hon har också haft många besök, bland annat med ledamöter från Svenska Akademien och Kungl. Vitterhetsakademien. Mötena har varit viktiga.
– Året som Bernadottestipendiat har gett så mycket. Ett nätverk, men också en vana att bjuda in och dela med mig av processen. Jag kommer att behöva en del vila nu för smälta det här intensiva året, för att låta något nytt växa fram. Jag har några idéer och kommer nog att arbeta med skulptur, men också skrivandet vilket jag nu förstått är en fundamental del av min konstnärliga process.
I september åker hon till Wien och till ett konstnärsresidens för att göra en ny version av verket Sånt som faller som ingick i hennes avgångsutställning från Kungl. Konsthögskolan 2022. I Wien ska den nya versionen visas på Charim Gallery under den årliga konstfestivalen curated by.
Evelina Jonsson är född 1990 i Nässjö och har studerat konst vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och Gerrit Rietveld i Amsterdam. Hon har tidigare bott i Madrid och berättar att den spanska kulturen gjort stort avtryck på hennes arbete.
– Jag är väldigt intresserad av barocken, speciellt kyrkor och religiös konst, och då kommer katolicismen väl till pass!
Jenny Danielsson
Evelina Jonsson, verk ur utställningen Höljet, 2024.
Evelina Jonssons essäbok Höljet, 2024
Evelina Jonsson, verk ur utställningen Höljet, 2024.
Evelina Jonsson i ateljén på Konstakademien.
Konstakademiens ateljé.
Arbetsmaterial.
Visa alla artiklar inom Konst/Utställning