Installationsbild, Johan Thurfjell, Fullersta Gård 2025. Foto: Calle Tillberg.

Konst / Utställning

I den blå timmen

Johan Thurfjell
Den andra sidan
Fullersta Gård
2025.01.25 – 2025.04.27

Fullersta: I Johan Thurfjells utställning på Fullersta Gård är gränsen mellan andevärlden och den verkliga upplöst. Ett varsamt glidande in och ut ur minnen och sorg, som ger insikt om livets skönhet och skönhet.

Det var när pappa började leta efter sin bil som vi förstod. Var fanns den? Den brukade ju alltid stå där ute på gatan. Att han skänkt bort bilen många år tidigare bekymrade honom inte. Varför stod den inte där ute? Sedan tillkom de nattliga telefonsamtalen till oss barn eller till för länge sedan avlidna släktningar. Till slut gled pappa över i en värld där all oro försvann, där han umgicks med människor vi inte kunde se, eller som vi plötsligt tycktes dela kropp med. Ett tunt, genomskinligt membran skilde den världen från vår vardag med jobbluncher, tv-tittande och tvättstugetider. När han en augustikväll gick bort lämnade han egentligen inte världen. Han hade sedan länge befunnit sig på den andra sidan.

Johan Thurfjells konstnärskap har alltid balanserat på gränsen mellan den synliga och den osynliga världen. Han är en god granne till andar, spöken, mytiska gestalter, sagoväsen och andra figurer som fritt rör sig mellan olika tillstånd av verklighet. I sin nya utställning på Fullersta Gård har han hittat den perfekta scenen för att vända ut och in på vår föreställning om begreppet rationalitet. Denna gång har hans utflykt i varseblivningens utmarker en personlig resonansbotten: Johan Thurfjells far gick nyligen bort i Alzheimers, en sjukdom han levt med i ett decennium.

”För det mesta är Thurfjells ridåer skymningsblå, just den färg som i japansk folktro karaktäriserar timmen efter solnedgången när gränsen mellan människornas värld och andevärlden är så tunn att man kan röra sig fritt mellan dem.”

Anders Olofsson

Installationsbild, Johan Thurfjell, Fullersta Gård 2025. Foto: Calle Tillberg.

Johan Thurfjell, Spiritus, pastell på papper, 2024. Foto: Calle Tillberg.

Johan Thurfjell, Människa/Maskin, 2025. Fotograf: Calle Tillberg.

I Johan Thurfjells tappning förses demenssjukdomens utdragna och skoningslösa förintelse med en symbolisk aura hämtad från spiritismen, teaterillusionen och den japanska folktron. Han tvekar inte att använda ganska enkla mekaniska trick av det slag som det förrförra seklets skrupelfria spiritister använde för att övertyga sin publik om att de verkligen hade kontakt med andevärlden. Ett par skor som sticker fram under ett draperi rör sig plötsligt, en samling gravlyktor tänds och släcks och ekollon hoppar på något oförklarligt sätt ur en plåthink. Subtila små målningar i torrpastell av stigande rökslingor möter blicken här och var. Glömskan har givits form och naglats fast på utställningslokalens väggar.

Ett tematiskt objekt som återkommer i utställningen – liksom i flera av Thurfjells tidigare verk – är ridån, en fysisk markör som skiljer verklighet från fantasi och det kända från det okända. För det mesta är Thurfjells ridåer skymningsblå, just den färg som i japansk folktro karaktäriserar timmen efter solnedgången när gränsen mellan människornas värld och andevärlden är så tunn att man kan röra sig fritt mellan dem. I en stor videoanimation tas vi med på en tyst resa genom ett ödsligt landskap som övergivits av människorna. Filmen projiceras genom en uppspänd linneduk som får spela rollen av portal mellan de två världarna.

Kanske är Johan Thurfjells utställning ytterst en del av ett sorgearbete, och i så fall har det pågått under mycket lång tid. Men sorgen det handlar om är inte av det slag som omsluter minnet av en enskild människa. Det är mer fråga om att vårda sorgen för att inse livets skörhet och skönhet. Och varsammare låter det sig inte göras än i den blå timmen.

Anders Olofsson


1. Installationsbild, Johan Thurfjell, Fullersta Gård 2025. Foto: Calle Tillberg.
2. Installationsbild, Johan Thurfjell, Fullersta Gård 2025. Foto: Calle Tillberg.
3. Johan Thurfjell, Still Life, blandteknik, 2025. Foto: Calle Tillberg.
4. Johan Thurfjell, In Spirit, fotografier, 2025. Foto: Calle Tillberg.
5. Johan Thurfjell, The Hour of Meeting Evil Spirits, 2022, 19 min animation.

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning