Olle Ängkvist, detalj från verket Dumb Bell Story.

Pierre Sindre, Ono, 2021.

Design / Inspiration

Svensk designhistoria och konstnärlig frihet

Kan design även vara konst? Art Notes möter det svenska möbelföretaget Källemo, som präglats av konstnärlig frihet sedan starten 1973.

En välfylld bokhylla tar fokus i zoom-samtalet med Karin Lundh, vd och andra generationens ägare av möbelföretaget Källemo. Hon befinner sig på huvudkontoret, eller den ”kontorsutställning” i Värnamo, Småland, som ritades av John Kandell 1991, som en tillbyggnad till den ursprungliga industribyggnaden. Det var hennes pappa, Sven Lundh, som tog över Källemo 1973 och formade starka band med formgivare som just Kandell, men också med Jonas Bohlin, Mats Theselius och Anna Kraitz. Bokhyllan, eller rättare sagt innehållet, representerar mycket av grundfilosofin. Sedan start byggde Sven Lundh företaget på kunskap och långsiktighet.

– Vi bläddrar mycket bland böckerna i vårt bibliotek som rör allt från konst och form till arkitektur. Det är alltid något man intresserar sig för och behöver slå upp, säger Karin Lundh, och lägger till att referenser inom konst och arkitektur bör vara självklara för alla formgivare.

– Det kan vara historielöst i dag. Både viljan att tala om referenser och kunskapen om att det finns referenser saknas ofta, säger hon.

Själva drar de sig till formgivare som också har ett starkt konstnärligt driv. Ofta får de skapa möbler utan brief men i nära samarbete med Källemo.

– Det som är viktigt med konsten är att den är fri. Det är en inspiration, och konst är erfarenhet, tänker jag. På något sätt handlar det om att vi har ett starkt förtroende för våra formgivare, vi måste våga lita på dem och inte peta i processerna. Där tror jag att vår erfarenhet och vårt umgänge med konsten har betydelse. Att bli berörd och att känna igen det där som är äkta kräver mycket kunskap.

Hur visar sig det i era möbler?

– Personligheterna känns väldigt väl i modellen. Anna Kraitz med sin surrealism, som hennes klädhängare Babe, till exempel. Hon har det där drömska. Eller Mats, som kan ringa till och säga: ”Nu har jag ett case.” Det kan vara allt från trumset till köksprylar som han fördjupar sig i. Ur dess konstruktion kommer fåtöljen Star. Mats är stark och självständig, hans referenser är tydliga. Det är en tillgång, inte en negation med referenser. Det gemensamma är väl också att dessa formgivare kan möbler – dess uppbyggnad och konstruktion. Mats har sina utgångspunkter, som Dieter Rams eller Sigurd Lewerentz, National Geographic eller franska broderier. Och Anna har det nära, familjen, dess behov och drömmar. Så blir det poesi. John Kandell var en balanskonstnär, han var funktionalist, men han var också alltid sig själv, vilket gör att han inte kunde ta i något utan att han förlänade något av sig själv i möbeln. Se även på Jonas Bohlins betongstol Concrete som Sven hittade på Bohlins examensutställning på Konstfack 1981. Det var ingen som förstod den då. Sven fattade den, inte som en provokation, utan som en absolut övertygelse. Den har tvetydigheten i sig, och den är inte gjord för att sitta i när man tittar på Sagan om ringen-trilogin eller vad det nu kan vara. Den har ett annat syfte. Det handlar om immateriella värden.

”Anna Kraitz har det nära, familjen, dess behov och drömmar. Så blir det poesi. John Kandell var en balanskonstnär, han var funktionalist, men han var också alltid sig själv, vilket gör att han inte kunde ta i något utan att han förlänade något av sig själv i möbeln.”

Karin Lundh

Sven Lundh hade tidigt en ambition att Källemo skulle producera möbler som ”tål ögats slitage”, vad betyder det för er som företag?

– För oss säger det allt. Och jag tycker det är lika viktigt i dag. När man arbetar med möbler eller inredning spelar samtiden också roll. Men man talar inte så ofta om det på det sättet. Jag brukar nämna till exempel Gerrit Rietveelds fåtölj Red and Blue från 1918 som en möbel som många känner till. Men det är viktigt att också tänka nästa steg – hur såg tiden ut då? Det var världskrig i Europa. Städer stod i brand. Människor flydde. Att på den tiden kunna tänka så radikalt är oerhört fascinerande. Mycket av det som har kommit till och blivit långsiktigt hållbart har vid sin tidpunkt varit radikalt eller svårbegripligt. Begreppet ”Det ska tåla ögats slitage” kom i en tid när Sverige byggde upp miljonprogrammet, detta fantastiska politiska beslut om en miljon bostäder på tio år. Grundtanken var väldigt bra – det var inte kul med utedass, kallt vatten och sunkiga bostäder. Men resultatet blev en rationalisering. Allt skulle gå fort, och allt blev precis likadant. Möblerna också. Det kom platta paket och det började pratas pris på ett annat sätt. Alla inköpare och myndigheter kom fram till att det är viktigt med kvalitet, för det vill vi alla ha. Det var en bra tanke. Nästa tanke var: hur mäter man det? Då kom en kvalitetsmärkning där man tittade på ytor och hårdhet i form av möbelfakta. I det ville Sven lyfta att kvalitet handlar om immateriella egenskaper, möbler ska tåla ögats slitage. Det är inte rumpan som sliter ut möblerna, utan tröttnar ögat så är det ovillkorligt slut.

Hur skapar ni en balans mellan det konstnärliga och kommersiella?

– Det är alltid marknaden som bestämmer. Men det enda man kan göra är att ha en trovärdighet i det man gör. Som museimannen Pontus Hultén sa på sin tid: ”Man ska aldrig undervärdera publiken”. Och det som är uppriktigt, det som har den där inneboende kvaliteten, det finner sin väg. Det kan ta tid, det kan vara en krokig väg, men det håller. Det gäller också att ställa sig bakom en formgivare, att hålla i och hålla ut.

Jonna Dagliden Hunt


“Det var ingen som förstod den då. Sven fattade den, inte som en provokation, utan som en absolut övertygelse. Den har tvetydigheten i sig, och den är inte gjord för att sitta i när man tittar på Sagan om ringen-trilogin eller vad det nu kan vara. Den har ett annat syfte. Det handlar om immateriella värden.”

Karin Lundh
om Jonas Bohlins betongstol Concrete


Per Inge Bjørlo, ur Sorgserien, 2019.


Bakgrund: 1973 tog Sven Lund över möbelvarumärket Källemo i Värnamo, Småland och satte sin konstnärliga prägel på varumärket. 

Formgivare: Jonas Bohlin, Mats Theselius, John Kandell, Gunnar Asplund, Anna Kraitz och Åsa Jungnelius är några av de formgivare som Källemo har haft långa samarbeten med. Nyligen har de inlett ett samarbete med Uglycute. Några av de mest kända verken är betongstolen Concrete av Jonas Bohlin (1981), stolen El Rey och fåtöljen Aluminium av Mats Theselius (1999) och hyllan Pilaster av John Kandell.


1. Skulptur av Per Inge Bjørlo.
2. Olle Ängkvist, detaljer från verket Dumb Bell Story.
3. Olle Ängkvist, detaljer från verket Dumb Bell Story.
4. Mats Theselius, Aluminium, 1990.
5. Åsa Jungnelius, Ettore, 2021.
6. Åsa Jungnelius, Ettore, 2021.
7. Olle Ängkvist, detaljer från verket Dumb Bell Story.
8. Komplot Design, NON, 2004.
9. Åsa Jungnelius, Ettore, 2021.
10. John Kandell, Solitär, 1986.
11. Skulptur av Kenneth Johansson.
12. Vesa Honkonen, Kiasma, för Museum of Contemporary Art Kiasma i Helsingfors, 2008.
13. Sven Lundhs hus, ursprungligen designat av John Kandell 1952 för honom själv, men byggdes 1996 till Sven Lundh, grundare Källemo.
14. Källemo exteriör, ritad av John Kandell, 1991.
15. John Kandell, Solitär i brons.
16. Jonas Bohlin, Zink, 1984.
17. Jonas Bohlin, Zink, 1984.
18. Sigurður Gústafsson, Tango, 2000.

Visa alla artiklar inom Design/Inspiration