Interiörbilder från Silohallen, fjärde våningen samt med blicken vänd uppåt. Foto: Alan Williams Photography © Kunstsilo.

Konst / Utflykt

Spektakulärt museum i Norges sydligaste stad

Kristiansand: Erika Sahlqvist har besökt Norges sydligaste stad Kristiansand och landets nya kulturella landmärke, Kunstsilo. Konstmuseet är inhyst i ett omvandlat sädesmagasin och resultatet är imponerande.


Den norska kuststaden Kristiansand har fått ett nytt kulturellt landmärke. Konstmuseet Kunstsilo öppnade år 2024 och är inhyst i ett omvandlat sädesmagasin från 1930-talet. Byggnaden har genomgått en spektakulär förvandling där det industriella arvet bevarats samtidigt som det fått en modern touch. Arkitekturen är en harmonisk mix av gammalt och nytt där de ikoniska silotankarna i dag fungerar som utställningsutrymmen. Just nu visas bland annat utställningen Playing with fire där författaren och konstnären Edmund de Waal har skapat en utställning med utgångspunkt i verk av keramikern Axel Salto (1889–1961). Genom de Waal som kurator får text och bilder också ett stort utrymme när nya sidor av Salto lyfts fram.

Missa inte:
I den omfattande och ambitiösa Tangen-samlingen, där modernistiska verk från hela Norden samsas, finns ett riktigt guldkorn. Längst upp i utställningsutrymmet finns verket Projekt Gjerdeløa av Marianne Heske. Det är ett fascinerande konstverk som väver samman teman kring kulturarv, historia och det moderna samhällets förhållande till tid och rum. Verket är en gammal lada, Gjerdeløa, som en gång stod i en norsk fjällbygd men som genom ett konstnärligt initiativ flyttats och fått ett nytt liv i en annan kontext. Heske lastade bland annat ladan på sin bil och körde ner den till Paris för att visa den på Centre Pompidou som en del i den 11:e Parisbiennalen för unga konstnärer. Som besökare är man välkommen att gå in i ladan där man kan se inskriptioner från de människor som har använt ladan genom åren, vissa så tidigt som på 1600-talet.

För barn:
Kunstsilo är ett oerhört barnvänligt museum med en särskild museiguide för barn med små “uppdrag” runt om i museet. Det finns dessutom flera verkstäder. I samband med utställningen Playing with fire har de Waal tagit fram stämplar med motiv från Saltos barnbok Tryk selv dine bilder. Barnen kan fritt skapa egna vykort med stämplar, oljepasteller och färgpennor. På bottenvåningen finns den allra största verkstaden som dessutom är bemannad av en verkstadspedagog. Här finns ett överflöd av pennor, papper och pyssel. Det är ovanligt svårt att få barnen att slita sig från museet.

Ät:
Stanna kvar på Kunstsilos brasseri och ät risotto på kulturspannmål eller deras goda avokadosallad. Här finns även flera rätter att välja på på barnmenyn. Ta sedan hissen upp till panoramabaren med utsikt över hela fjorden och njut av ost och vin. 

Kunstsilo
Sjølystveien 8
4610 Kristiansand
kustsilo.no

Fika:
Bredvid Kunstsilo finns kaféet Fabriken Artisan Bakverk där de både har riktigt bra kaffe och ett stort utbud norskt fikabröd, bland annat min personliga favorit, det norska bakverket skolebrød med riven kokos.

Fabriken Artisan Bakverk
Sjølystveien 52
4610 Kristiansand
fabriken.no

Vandra:
För den som inte vågar sig ut på Preikestolen i Stavanger erbjuder Kristiansand ett mindre hisnande alternativ: Lille Preikestolen. Leden tar dig genom en vacker ekskog, med fågelkvitter och doften av natur omkring dig, och du når målet på strax under två timmar. Vacker utsikt utlovas!

Lille Preikestolen
Bjørkedalstjønna
4626 Kristiansand

Erika Sahlqvist

Kunstsilo sett från vattnet. Foto: Alan Williams Photography © Kunstsilo.


1. Edmund de Waal omgiven av verk av Axel Salto på CLAY Museum of Ceramic Art i Danmark. CLAY/The Erik Veistrup Collection. Foto: Peter Leth-Larsen © Axel Salto/VISDA.
2. Axel Salto, Three vases in budding style, 1958, 1954, 1958. CLAY – The Royal Copenhagen Collection. Foto: Ole Akhøj © Axel Salto/VISDA
3. Axel Salto, The Road to Grasse, 1936. Royal Copenhagen Collection. Foto: Ole Akhøj © Axel Salto / VISDA.
4. Axel Salto, Actaeon, 1969–74. CLAY – The Royal Copenhagen Collection. Foto: Ole Akhøj © Axel Salto / VISDA.
5. Axel Salto, The Core of Power, 1965. CLAY – Royal Copenhagen Collection. Foto: Ole Akhøj © Axel Salto/VISDA.
6. Axel Salto, Vase, 1946. The Tangen Collection/Kunstsilo. Foto: Even Askildsen/ Kunstsilo © Axel Salto/VISDA.

Visa alla artiklar inom Konst / Utflykt