Nikodem Calczynski. Foto: Anna Florén.
Konst / Utställning
”Man kan verkligen dyka in i ett gäng parallella universum, stoppa in huvudet i en låda och försvinna.”
Flora/Fauna
Samlingsutställning curerad av Nikodem Calczynski
Salongerna på Sturehof, ingång via Matmarknaden
2024.09.05–
Stockholm: Art Notes septemberspellista är skapad av Nikodem Calczynski, aktuell som curator för Flora/Fauna – en samlingsutställning där 26 konstnärer skapat verk utifrån temat. Utställningen är fri och vild och spellistan raka motsatsen mot vad Calczynski hade tänkt sig.
Fotografen, galleristen, curatorn och konstsamlaren Nikodem Calczynski har i perioder varit besatt av musik och inte sällan kunnat spendera upp emot fem timmar om dagen på att hitta nya låtar och skapa spellistor. Nu är det minst ett år sen han hade en sådan period, och när Art Notes tvingade in honom i spellisteskapandet igen blev inte mycket som han tänkt sig.
– Jag hade ambitionen att göra en spellista som var väldigt genomtänkt och smälte ihop på rätt sätt, men det blev totala motsatsen. Lyssnarna kan förvänta sig en märklig blandning av musik som på något sätt får mig att tänka på temat av min nästa utställning. Men det finns ett gäng guldkorn där och en hel del avslappnande musik.
Är du en album- eller spellisteperson?
– Både och. Jag har lärt mig att tycka om att lyssna på hela album i “rätt” ordning. Samtidigt har jag alltid varit väldigt intresserad av att para ihop låtar av olika artister som för mig talar samma språk eller inger samma känsla. Gräver jag runt hittar jag en spellista för varje tillfälle, typ om man skulle fastna ute till havs (och drunkna) eller behöva bakgrundsmusik till ett tornerspel.
Vad snurrar mest i dina lurar just nu?
– På sistone har jag tappat inspirationen till att söka ny musik och ska jag vara helt ärlig har jag lyssnat på och sjungit med i Sometimes med Britney Spears fyra gånger i dag. Whataya Want from Me med Adam Lambert är ytterligare en guilty pleasure-låt som jag skäms för och har spelat ungefär lika många gånger.
”Gräver jag runt hittar jag en spellista för varje tillfälle, typ om man skulle fastna ute till havs (och drunkna) eller behöva bakgrundsmusik till ett tornerspel.”
Joakim Ojanen, There Is Something Beautiful Between Us.
Skisser från Klara Kristalovas ateljé.
Kim Simonsson, Forskande pojke med savojkål-klädsel.
Den 5 september öppnar utställningen Flora/Fauna på Sturehof som du har curerat. Berätta hur den tagit form!
– Calle Carboni på Svenska Brasserier undrade om jag ville hitta på något på någon av deras ställen. Vi gick runt på de olika restaurangerna kring Stureplan och när vi kom upp till den nyrenoverade övervåningen på Sturehof blev jag väldigt exalterad. Väggarna i rummen är täckta av bokhyllor eller lådor, som är B52 x H36 x D42. Eftersom jag jobbar mest med skulptur kändes det självklart att göra något där. Jag går igång på idén att maxa ett helt rum med ett tema. I utställningen ska även Mirja Bozarth som jobbar med växtinstallationer vara med, hon kommer att arbeta med lokalen och vissa av lådorna så att det passar temat. Det viktigaste med den här utställningen var att det skulle vara roligt och enkelt för alla inblandade. Allting har varit tillåtet. Valet av konstnärer skedde helt organiskt och på känsla.
Varför Flora/Fauna som tema?
– Jag kan tycka att temat Flora/Fauna är väldigt basic och ganska tråkigt. Men eftersom det är så generellt är det också vidöppet för tolkningar. Jag har bara varit uppmuntrande gentemot konstnärerna och sagt ja till alla idéer de har haft.
Du har beskrivit resultatet som “vilt och intressant”. Vad kommer vi att få se?
– Det är någon kuk, en traktor, en broderad duk, ett barn och en blomma – i många fall är temat rätt uppenbart, i andra fall mindre så. Det som gör utställningen lite vild är nog den breda mängden uttryck. Det är över 40 verk och 26 konstnärer som trängs i ett ganska litet rum. Man kan verkligen dyka in i ett gäng parallella universum, stoppa in huvudet i en låda och försvinna. Det har varit väldigt kul för mig personligen. Att jag själv egentligen inte har någon aning om vad som ska visas, det är spännande.
Kan man ana temat i spellistan på något sätt?
– För mig kan man det. Kanske är man i en djungel. Kanske simmar man runt på havets botten eller är en amöba.
Hur har det varit att arbeta med Sturehof som utställningsplats?
– Allting har gått otroligt smidigt. Jag är så tacksam för Calle Carboni, Marco Hellberg och en av kockarna som har hjälpt till med utställningen. Det blir verkligen KUL. Alla konstnärer ska äta en stor middag dagen innan utställningen på tallrikar som Anton Alvarez har gjort.
Du driver ODEM Atelier som har Franska reformerta kyrkans källare som gallerlokal. Hur ser hösten och framtiden ut med den?
– Jag har bestämt mig för att stänga ner galleriet under kyrkan mot slutet på året. Det blir en sista utställning, en soloutställning med Bo Arenander. Men vem vet, det kanske öppnar något nytt ...
Lyssna på Nikodem Calczynskis spellista ovan eller här.
Karolina Modig
Medverkande konstnärer:
Alexander Tallén, Anton Alvarez, Backa Carin Ivarsdotter, Bo Arenander, Ellen Ehk Åkesson, Fredrik Nielsen, Georg Nordmark, Fabian Bergmark Näsman, Fritz Østeb, Hanna Hansdotter, Joakim Ojanen, Jussi Ojala, Karin Karinson, Kennet Williamsson, Kim Simonsson (FI), Klara Kristalova, Linda Pedersen, Lisa Wallert, Louise Enhörning, Markus Åkesson, Mia E Göransson, Märta Mattsson, Paul Robin Sjöström, Per B Sundberg, Tomasz Kulka (PL), Yngvild Saeter.
Alexander Tallén, Déja Vu.
Bo Arenander, Utan titel.
Per B Sundberg, Up to the Top on the Top Vårvas.
Klara Kristalova, Mitsou.
Linda Pedersen, Stages of a Little Catterpillar.
Backa-Karin Ivarsdotter, The Forgotten Stitches.
Märta Mattsson, Tangerine Moth.
Paul-Robin Sjöström. I'm Gonna Burn You To The Ground (Self portrait).
Per B Sundberg, Untitled 8.
Ellen Ehk-Åkesson, Algae Silvestre.
Visa alla artiklar inom Konst / Utställning