Torsten Andersson, Vattensäck, 1987. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, Pinnaskulptur, 2005. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Konst/Utställning

Ingenting kan vara konst

Torsten Andersson
Key Works 1946–2006
Galerie Nordenhake
2025.01.16 – 2025.02.15

Stockholm: Torsten Andersson vägrade att kompromissa. Han målade och tecknade utan finlir men med en bestämd idé om hur det skulle bli – ”missfoster” brändes utan pardon. Nu visar Galerie Nordehake nyckelverk i en hommage till konstnären som nästa år skulle fyllt 100 år.

Det går inte att ta miste på allvaret. Lars O Ericssons porträtt av konstnären Torsten Andersson från slutet av 1990-talet utstrålar både envishet och likgiltighet inför omvärldens ofta sensationslystna blickar. Ansiktet påminner om Otto von Bismarcks på det berömda fotot från 1890 när järnkanslern lämnat sitt ämbete efter att ha enat den tyska nationen, kväst dess fiender och vänt upp och ned på den europeiska politiska ordningen. Ungefär samma nyordning som Torsten Andersson såg nödvändigheten av att upprätta på konstens kontinent efter att det monokroma måleriet kört konsten in i en återvändsgränd.

Nästa år skulle Torsten Andersson ha fyllt 100 år, om det inte varit för det faktum att han gick bort 2009. Som en hommage till den vresige konstnären visar Galerie Nordenhake ett urval av hans verk under den uppfordrande utställningstiteln Key Works 1946–2006. För den som inte är bekant med Torsten Anderssons konstnärskap är utställningen en utmärkt introduktion som omspänner tiden från de trevande Carl Fredrik Hill-liknande blyertsteckningarna till de sista årens strama, kompromisslösa dukar.

”Särlingskapet är en konstruktion i intelligensaristokratins hjärnor med samma mysiga funktion som tomten”

Torsten Andersson

Torsten Andersson, installationsvy, Key Works 1946 – 2006. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Mycket klokt och oklokt har skrivits om Torsten Anderssons stormiga relation till konstvärlden och dess aktörer. Han förblev på sätt och vis en särling livet ut, inte så mycket beroende på sin personlighet som på det faktum att han vägrade kompromissa med sin övertygelse om vart måleriet måste bege sig för att överleva. ”Särlingskapet är en konstruktion i intelligensaristokratins hjärnor med samma mysiga funktion som tomten”, var hans bitska sammanfattning av hur omgivningen betraktade honom.

Han var ingen vän av enkla lösningar. Först när abstraktionen givit sig ut på vandring i okänd terräng, hälsat på hos realismen och till slut landat i ett annat, samtidigt abstrakt och konkret uttryck, först då kan måleriet slå ned nya bopålar på fast mark. Processen är tydlig i hans verk. Något finlir är det inte tal om, det handlar mer om brottning, om kamp med egna och mediets begränsningar för att bryta loss ett eget språk. Kraftsamlingen märks fysiskt i bilderna. Dukarna känns nästan slarvigt preparerade. Sprickor, veck, nötningar och andra skavanker bär fram ett måleri som vägrar att låta sig beundras. Skissartade blyertsstreck täcks av penseldrag som i sin tur utsatts för palettknivens skoningslösa åverkan.

Torsten Andersson målar abstrakta skulpturer. Formlösa kroppar, ibland köttigt tunga, plattas ut och naglas fast på duken i en målmedveten rörelse. Blev inte resultatet det förväntade fanns ingen pardon. Han tvekade inte att bränna upp sina egna ”missfoster”. Ibland närmar sig de överlevande verken ett tillstånd av radikal innehållslöshet. Hans egna ord beskriver situationen allra bäst: ”Hur har jag kunnat leva ett helt liv som konstnär utan att säga det rakt på sak att min konst […] handlat om ingenting? Att detta ingenting kan vara konst och att konst kan räcka som innehåll i bilder.”

Anders Olofsson


Torsten Andersson, Untitled, 1990-1999. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, Untitled, 1990-1999. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, Unknown title, 1957-1958. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, Lövskog, 1946. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, Tygskulptur, 2001-2002. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, installationsvy, Key Works 1946 – 2006. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Torsten Andersson, Byggnad med mage, 1980-1986. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake.

Visa alla artiklar inom Konst/Utställning