Frida Orupabo, Grand écart, collage avec attaches parisiennes, 2022. Courtesy: konstnären och Galerie Nordenhake

Konst / Forskning

Varför tycker jag inte som experterna?

Varför är viss konst fantastisk för någon men oförståelig för någon annan? Hur kan sådant som avfärdades som skräp för några sekler sedan ses som stor konst idag? Forskningen förklarar.

För några år sedan publicerades forskningsstudien ”The brain on art: intense aesthetic experience activates the default mode network” av Edward A. Vessel, G. Gabrielle Starr och Nava Rubin, som visar att människans smak när det gäller konst både är subjektiv och påverkas av kulturella normer, utbildning och exponering. Själva förmågan att bli berörd av estetiska framställningar är enligt studien universell, men forskarna visar att vi får starka känslomässiga reaktioner av olika typer av konstverk och berörs av vitt skilda orsaker. Att tycka olika är alltså egentligen mer naturligt än att tycka lika.

Det här är en av flera studier som genom åren har tagit sig an frågan. Forskare har sedan 1970-talet försökt formulera en gemensam vokabulär för vad det är som gör att vi anser något vara ett konstverk eller ej, och på vilka grunder vi utvärderar vad vi tycker om konstverket i fråga. I artikeln ”The Perception and Evaluation of Visual Art” sammanfattar Henrik Hagtvedt, Reidar Hagtvedt och Vanessa M. Patrick mycket av denna forskning och presenterar fem aspekter som betraktare generellt grundar sina utvärderingar av konstverk i. Alla fem aspekter behöver inte checkas av, men någon av dem behöver finnas där för att vi ska gå med på att det är ett konstverk vi ser och få en känsla för i vilken grad vi tilltalas av det.


”Själva förmågan att bli berörd av estetiska framställningar är enligt studien universell, men forskarna visar att vi får starka känslomässiga reaktioner av olika typer av konstverk och berörs av vitt skilda orsaker. Det är alltså mer naturligt att tycka olika än att tycka lika.”


1: Känsla
Titta på konstverken som illustrerar artikeln. Stannar ditt öga till vid något specifikt verk? Vet du vad det var som fick ögat att fastna? Föreställ dig något av dem hemma. Fundera på vad de påminner dig om, vilka känslor de väcker. Kan du hitta ord för och för dig själv formulera vad det är som påverkar dig? Det är inte så mycket huruvida känslan är negativ eller positiv som påverkar om vi tilltalas av det eller inte – en negativ känsla behöver inte betyda att vi tycker illa om konstverket. Snarare är det mängden känslor och att vi överhuvudtaget känner något som avgör vad vi tycker om det vi ser.

2: Estetik
Den andra aspekten handlar om själva utseendet. Oavsett om det är ett landskap, ett porträtt eller abstrakta färgfält handlar den här utvärderingen om huruvida vi tycker att det vi ser är estetiskt tilltalande. För gemene man är estetisk attraktion ofta viktigt, men bland initierade gjorde framför allt den moderna konstens intåg att andra världen blev av lika stor eller större vikt.

3: Skicklighet
Den tredje aspekten handlar om hur vi uppfattar hantverksskickligheten. Imponeras vi av konstnärens tekniska begåvning? Kan vi ana att det ligger kunskap eller talang utöver det vanliga bakom genomförandet? Känslan blir ofta starkare om konstnären lyckats göra något vi själva inte klarar av.

4: Intellektuell stimulans
Den fjärde aspekten handlar om huruvida verket får oss att tänka till lite extra, utmanar oss mentalt och väcker intresse eller fascination. Kanske bryter det mot invanda mönster eller konventioner. ”Bra” konst kan ofta sägas ligga lite före samhällsutvecklingen och driva våra uppfattningar framåt. Utmanar den normer och får oss att reflektera över vår situation? Då stimuleras vårt intellekt och nya tankemönster väcks till liv.

5: Kreativitet
Den femte och sista aspekten handlar om att vi gärna ser att konstverket presenterar något nytt: att det vi tittar på uppfattas som nyskapande och originellt. Den här aspekten har varit betydande för flera av de konstnärer som inte uppskattats under sin verkningstid utan blivit stora först många år senare.

Kanske har du en förkärlek för konstverk som utmanar dina tankar. Kanske vill du helst vila ögonen på något du tycker är vackert. Kanske går du i gång på provokativa verk som får dig att vilja gå upp till kamp och utropa revolution. Kanske tycker du mest om färgstarka konstverk, eller sådana som har målats med mycket blått. Att inte tycka som eller förstå till exempel konstexperters åsikter eller smak beror på delvis på vana och mängden konst man har konsumerat; med erfarenhet kommer en förmåga att se uttryck som är nya, särskilt unika, förvånande eller på andra sätt värda att uppmärksammas. Men som de här aspekterna visar berörs vi också generellt av olika saker, och vår smak när det gäller konst påverkas alltså av kulturella normer, utbildning och exponering. De flesta av oss kommer av naturliga skäl därmed alltid att tycka olika om olika konstverk, vilket också kan fastslå det faktum att vi behöver alla möjliga olika typer av konst.

Karolina Modig


1. Rinko Kawauchi, Utatane, 2005
2. Austin Lee, Donkey with Flowers, 2022. Courtesy of Gallery Carl Kostyál, London and Stockholm och CHART på Tivoli 2022. Foto: Jan Søndergaard.
3. Ana Mendieta, Sans titre (Verre sur empreintes corporelles), 1972. Courtesy: The Estate of Ana Mendieta Collection, LLC.
4. Nina Bondeson, Come in she said
5. Fredrik Söderberg Asynja, 2022
6. Liz Markus, Solarized, 2022
7. Malin Gabriella Nordin, Under solen, 2022
8. Ayan Farah, Omen, 2022
9. Rudolf Nordström, Days, Years & Centuries. Courtesy: Rudolf Nordström och CFHill
10. Camilla Engström, Pink Dreams, 2022. Courtesy of Carl Kostyál, London & Stockholm
11. Maria Nordin, Act of Comfort, 2022. Courtesy of Galleri Magnus Karlsson
12. Salad Hilowle, Waryaa, 2018
13. Tora Vega Holmström, Självporträtt med blå klänning, ca 1916, privat ägo. Foto Per Myrehed / Thielska Galleriet
14. Rossana Mercado-Rojas och Valeria Montti Colque, från utställningen Gunnel och Anita, 2022
15. Britta Marakatt Labba, Urmodern. Courtesy: konstnären och TEGEN2
16. Marianne Andersson Embäck, Autonoma kamrater II, 2014
17. Malgorzata Mirga-Tas, Re-enchanting the World. Foto: Erika Sahlqvist
18. Gina Beavers, från utställningen MoMA Bra på Carl Kostyál i Stockholm, 2022. Courtesy: konstnären och Carl Kostyál.
19. Erik Jeor, Landscape VIII
20. Kamla Ibrahim Ishag, Two Women (Eve and Eve), 2016. Courtesy the artist. Photo: Mohamed Noureldin Abdallah Ahmed. © Kamala Ibrahim Ishag
21. Lucian Freud, Bella and Esther, 1988. Private collection © The Lucian Freud Archive. All Rights Reserved 2022/ Bridgeman Images
22. Charlotte Gyllenhammar, Pojke / Flicka, Boy / Girl, 1999

Visa alla artiklar inom Konst / Utställning